Saunaweetjes PDF Afdrukken E-mail
Artikel index
Saunaweetjes
Pagina 2


Tijd

Als u optimaal wilt profiteren van uw wellnessuitstapje, dan zou u minstens twee uur moeten plannen voor drie saunarondes. Hierbij dient opgemerkt te worden, dat niets moet. Kijkend naar de tijdsduur van een saunaronde worden 12 tot 15 minuten geadviseerd.

Sauna bloot; op zijn best!
U zult waarschijnlijk niet douchen in badpak of zwembroek. Het heeft eveneens weinig zin om met textiel bekleed de zweetcabine binnen te gaan, want daarme zou u uw lichaam de gezondheidstimulerende zweetbeleving onthouden en ze zelfs tegengaan, waardoor een opeenhoping van warmte veroorzaakt zou kunnen worden. Synthetische badkleding zoals bikini, badpak of zwembroek worden in de sauna verwarmd. Ze absorberen zweet en remmen het verdampingsproces op de huid af. Bovendien kunnen er lichte ontstekingen ontstaan, waarbij de huid onaangenaam rood wordt, zogenaamd contacteczeem. Wees ook voorzichtig met sieraden! Kettingen, oorbellen en dergelijke worden gloeiend heet, waardoor u zich eraan kunt branden. En of het materiaal tegen de hitte bestand is, is ook maar de vraag.

Contactlenzen in de sauna
Mensen met contactlenzen kunnen last krijgen van een schurend of branderig gevoel. Echter is dit per individueel anders. De warmte is niet schadelijk voor de lenzen. Het branderig en schurend gevoel kunt u tegen gaan door regelmatig met de ogen te knipperen. Zo voorkomt u dat het blindvlies van uw ogen uitdroogt.

Eten voor de sauna!
Een volle buik zweet niet graag! Voordat u de sauna ingaat, zou uw laatste hoofdmaaltijd minstens twee uur geleden moeten zijn. Als u met een volle maag de sauna binnengaat, moet uw lichaam niet alleen de moeite doen om de warmte af te weren, maar ook nog het werk voor de spijsvertering verrichten. Dat is voor sommige te veel van het goede. Mogelijke gevolgen zijn: een tekort aan bloed in de hersenen waardoor hoofdpijn en/of eventuele duizeligheid een rol gaat spelen. Het is daarom verstandig om voordat u naar de sauna gaat licht verteerbaar eten te nuttige zoals een salade of vruchtenkwark.
Om het gezondheidsbevorderende effect van de sauna beter te benutten, is het aan te bevelen ook na het bezoek licht verteerbaar eten te nuttigen. Dat ondersteunt uw organisme bij het ontslakken en ontslanken. Pas vooral op met voedingsmiddelen die veel suiker en vet bevatten.

Wanneer drinken?
Drink helemaal niets tijdens een saunaronde! Het lijkt op het eerste gezicht weliswaar zinvol om het vochtverlies dat door het zweten ontstaat, meteen weer aan te vullen, maar dat zou niet goed zijn. Het is beter wanneer uw lichaam het zweetvocht dat het gaat uitscheiden ontrekt aan de waterreservoirs van het lichaamsweefsel en niet uit een fles mineraalwater. Na het saunabezoek kunt u de waterreservoirs weer veelvuldig aanvullen. 

Het aantal saunarondes!
Als u eenmaal per week uw sauna gebruikt, dan volstaan drie rondes. Meer rondes achterelkaar zouden te veel van uw lichaam vergen en zijn vermoeiend. Het zou zelfs kunnen dat het ontspanningseffect helemaal verloren gaat. Als u voldoende hebt aan één of twee rondes dan is dat ook prima.
Als u dagelijks gebruik maakt van de sauna, dan zult u snel vaststellen dat zelfs een enkele saunaronde volstaat.

Pas op! Parfum
Mocht u van plan zijn de sauna welriekend binnen te stappen, zonder een reinigingsdouche te nemen, kan dit tot een fiasco uitlopen. In de extreme saunahitte verdampt parfum zeer snel tot een geurwolk en die zou in de krappe ruimte andere gebruikers van de sauna overlast kunnen bezorgen. De geurwolk kan een zeer onaangename werking hebben op de eigen lichaamsgeur. Daarnaast is gezichtscrème voor het gebruik van de sauna af te raden. Gezichtscrèmes smelten als boter onder de invloed van warmte! Mogelijk gevolg: prikkende ogen.