Saunaweetjes PDF Afdrukken E-mail
Artikel index
Saunaweetjes
Pagina 2

Sauna, wat betekent dat?
Met sauna, ook wel Fins badderen genoemd, wordt een droog heteluchtbad bedoeld, waar temperaturen heersen tot wel 100°C. De luchtvochtigheid is erg gering en ligt maximaal op 10 procent. Een typisch kenmerk van het saunabaden zijn de extreme temperatuurwisselingen van heet en koud. Eerst stelt u zich in de zweetruimte bloot aan zo’n hevige warmte, dat u er aansluitend voor moet zorgen dat uw lichaamstemperatuur door afkoeling weer op een normaal niveau brengt. Daarom gaat u vanuit de zweetcabine rechtstreeks naar de afkoelruimte. Hier koelt u zichzelf af met ijskoud water. Als u de opwarmfase en afkoelfase achter de rug hebt, is dat het einde van uw eerste saunaronde.

Hoe warmt de Sauna u op?
Als u ontspanning door warmte zoekt, dan bent u in de sauna op de juiste plaats. Als u de saunacabine binnengaat, slaat de droge hitte u al onmiddellijk tegemoet. Terwijl uw huid aan de buitenkant nog een temperatuur heeft van 30 tot 34 °C, heerst er in de sauna een luchttemperatuur tussen de 90-100 °C. Al binnen enkele minuten ontstaat er tussen u en de lucht om u heen een uitwisseling van warmte.

Zodra u zich binnen in de houten saunacabine bevindt, komt uw huid door de verwarmde lucht in aanraking met de extreme warmte. De warmteoverdracht via de lucht is echter relatief gering. Dat ligt enerzijds aan het feit dat lucht slechts een warmtegeleider is. Anderzijds wordt er over het hele huidoppervlak een beschermende isolatielaag verspreid. Dat is een dun luchtkussen dat door de lichaamseigen warmtestraling wordt gevormd. Dit warmtekussen weert de saunawarmte in zekere mate af.

Een andere manier van warmteoverdracht ontstaat binnen in de saunacabine door het rechtstreeks huidcontact met het houten materiaal zodra u op de opgewarmde banken gaat liggen of zitten.

Waarom zijn saunacabines van hout?
Saunacabines zijn te verkrijgen in verschillende soorten hout. Door de hitte die door de saunakachel wordt afgegeven, wordt het hout tot wel 100 °C verwarmd. Aangezien hout goed warmte kan vasthouden, geeft het de vastgehouden warmte langzaam en gelijkmatig in de vorm van stralingsenergie aan de omringende lucht af. Stralingsenergieën hebben de eigenschap dat ze warmte creëren zodra ze een voorwerp raken. Denkt u maar eens aan de vakantiegangers die in de winter naar de bergen gaan. Met ontbloot bovenlijf liggen ze zij aan zij op een zonneterras voor de skihut, om een kleurtje te krijgen. Blijkbaar hebben de zonneaanbidders geen last van het feit dat de buitentemperatuur onder het vriespunt ligt – de zonnestraling warmt hen op. De stralen zelf zijn echter helemaal niet warm! De frequenties waarmee ze het huidoppervlak raken zijn van doorslaggevende betekenis. Ze brengen op atomair niveau de moleculaire structuren in het huidweefsel in beweging. Daarbij ontstaat warmte. Hetzelfde fenomeen ervaart u in de sauna. Ook hier zijn het vooral de stralingenergieën van het hout, die uw lichaam opwarmen.

Zweten is levensnoodzakelijk!
In totaal bezit ieder mens bijna drie miljoen zweetklieren. Dat zijn zeer kleine organen, die over het hele lichaam zijn verspreid. De vloeistof die de zweetklieren tijdens het transpireren afgeven, is afkomstig uit de haarvaatjes, de zeer dunnen bloedvaten die zich in het onderhuidse weefsel bevinden. Op maar zeven vierkante centimeter huid is plaats voor vier tot vijf meter aan elkaar geregen haarvaatjes. Zodra de doorbloeding verhoogd wordt, geven deze haarvaatjes een vloeistof af. Die wordt door de zweetklieren opgenomen en in de vorm van kleine zweetpareltjes afgegeven aan het huidoppervlak. Daar lopen ze dan samen tot een platte film, die de huid bedekt.

Dit om het lichaam te beschermen tegen een levensbedreigende ophoping van warmte, verdampen de zweetdruppels op uw huid. De transpiratievloeistof verandert in gasvormige waterdamp. Er wordt een natuurkundige wet in werking gezet; bij het overgaan van een vloeibare naar een gasvormige toestand wordt er warmte ontrokken aan de omgeving – er ontstaat verdampingskou. De lucht boven de huidoppervlak koelt onmiddellijk af en het gevaar is verbannen: uw kerntemperatuur blijft constant en de levensbelangrijke lichaamsfuncties blijven behouden. Voorwaarde voor dit natuurkundige proces is echter wel dat de lucht in de sauna droog is. Zou de luchtvochtigheid te hoog zijn, dan zou het lichaam een gevaarlijke ophoping van warmte kunnen ontstaan. Hoe efficiënt de warmteafweer door verdamping is, tonen natuurkundige metingen aan. Bij verlies van een liter zweet door verdamping aan het huidoppervlak, wordt aan het lichaam meer dan 600 kilocalorieën warmte onttrokken, net zoveel energiereserve als er in 100 gram boter zit.