Werking van Infrarood PDF Afdrukken E-mail

Een Infraroodsauna is eigenlijk geen sauna maar een (stralings) warmtecabine, waarbij de cabine wordt verwarmd door speciale infrarood elementen. Onder infrarood licht verstaan we de golflengten, frequenties die op onze huid als warmte worden ervaren. Een infrarood cabine werkt volgens ditzelfde principe. De energie die infrarood bevat wordt geabsorbeerd door het voorwerp waar het op valt, hierbij wordt die energie omgezt in warmte. Infraroodstraling wordt afhankelijk van de golflengte ingedeeld in drie soorten:

Korte golf IR-A 0,78-1,40 μm
Midden golfIR-B

1,40-3,00 μm

Lange golfIR-C3,00-1000 μm

 

 

De bekendste infrarood leverancier is de zon. Infrarood kan net als licht goed door vacuüm, glas en water heen. Door vaste objecten zoals het menselijk lichaam kan infrarood echter niet. Als u onder het dunne doek van een parasol zit merkt u meteen dat zelfs het kortgolvige infrarood van de zon hierdoor wordt tegen gehouden. Kunt u zich de warmte al voorstellen van een infrarood straler op bijvoorbeeld uw rug? Een genot op zich!

De uiteindelijke bedoeling van een infrarood cabine is natuurlijk om zo veel mogelijk warmte op het lichaam over te brengen. In een infraroodcabine wordt het gewenste effect bereikt door het samenspel van infraroodstralen en de luchttemperatuur. De infraroodstralen worden door elektrische stralers opgewekt. Deze infraroodstraling verwarmd direct de huid en daarna door geleiding onderliggend weefsel. De lucht in een infrarood sauan wordt warm door dat de stralers in de cabine niet alleen infraroodstralen leveren, maar ook warme lucht. Ook de personen en het door de infraroodstraling opgewarmde hout van de cabine dragen hun steentje bij aan de verwarming van de lucht in de cabine. Door de dubbele wanden van de infraroodcabine kan de omgevingstemperatuur snel naar 40 tot 60°C stijgen. De stralers in een infraroodcabine zijn zo opgesteld dat ze rondom het lichaam kunnen voorzien van infrarood. Dit is meestal in de rug en in de hoeken van een cabine. Door de combinatie van de directe verwarming van de huid en de warme lucht in de cabine wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. De daardoor betere doorbloeding van spieren en gewrichten heeft een positieve uitwerking op stijfheid en pijnklachten. Het lichaam reageert hier verder onder meer op met een stijging van de hartslag. Deze reactie van het lichaam zorgt voor een lichte training met conditie-effect. Door deze verhoogde circulatie worden afvalstoffen na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning versneld afgevoerd. Medische onderzoeken bevestigen dat het infraroodcabine gebruik een harttraining veroorzaakt, omdat het lichaam de temperatuur op 37°C wil houden daarvoor de hartslag verhoogt. Gelijktijdig gaat het lichaam al zijn mogelijke afkoelingssystemen in werking zetten. Het voornaamste van deze systemen is het transpireren. Voor de productie van 1 gram zweet verbruikt ons lichaam 0.580 Kcal. Zo kan een persoon met een gemiddelde conditie in een infraroodcabine een halve liter transpiratievocht produceren en daarbij 300 Kcal verbruiken. Dit komt overeen met een inspanning die vergelijkbaar is met het lopen van 3.5 tot 5 km. Een persoon met een aan de warmte gewende conditie kan makkelijk en zonder nadelige gevolgen 600 tot 800 Kcal tijdens een sessie verliezen.

Naast het hierboven vermelde voordeel kent het gebruik van een infrarood cabine nog vele andere voordelen!